KONTIORANTA

Maanpuolustusta ja matkailua

Pohjois-Karjalassa, Kontiolahden maisemissa matkalaiselle tarjoutuu urheilun ja lomailun ohessa mahdollisuus kurkistaa tärkeään osaan Suomen sotilashistoriaa ja alueen maanpuolustuksellista roolia.

Historiallisen Kontiorannan varuskunnan syntymä juontaa juurensa vuoteen 1940, kun pataljoonallinen Jalkaväkirykmentti 1:n miehistöä leiriytyi paikalla ja sai vielä samana vuonna varuskuntakäskyn. Jatkosodan aikana alueella oli jo pysyvä joukko-osasto ja monien vaiheiden jälkeen vuoteen 1957 mennessä Kontiorannassa sijaitsi Karjalan jääkäripataljoona.

Kaiken kaikkiaan viisi kasarmirakennusta nousi Höytiäisen järven rannalle -70 lukuun mennessä. Varusmiehet pääsivät siis nauttimaan todella upeista maisemista ja luonnonläheisestä ympäristöstä, joka nykyään palvelee urheilijoita, aktiivilomalaisia ja vapaa-ajan majoittujia.

Myöhemmin Pohjois-Karjalan Prikaatin nimellä tunnettu varuskunta lakkautettiin vasta vuonna 2013. Prikaati oli alueen keskeinen sotilasyksikkö, joka pitkän historiansa aikana osallistui moniin tärkeisiin maanpuolustustehtäviin ja koulutti lukuisan määrän sotilaita hyvinkin erilaisiin aselajeihin.

Vaikka varuskunta ei ole enää nykyään aktiivisessa sotilaallisessa käytössä, se tarjoaa silti ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua Suomen sotilashistoriaan ja alueen merkitykseen maan puolustuksessa. Vierailijat voivat tutustua Kasarmi 2:een koottuun perinnetilaan ja museoon, jotka kertovat sekä Kontiorannan varuskunnan että Onttolan rajavarsioston historiasta ja alueen roolista eri aikakausina.

Luontoa ja liikuntaa

Tänä päivänä Kontiolahti ja varsinkin Kontioranta on suosittu matkailukohde urheilun, liikunnan ja luonnonystäville. Täällä saat nauttia kuvankauniista järvimaisemista, patikoida, hiihtää tai pyöräillä lähialueen monipuolisilla luontoreiteillä ja rentoutua rauhallisessa ympäristössä. Veden äärellä viihtyville Höytiäinen tarjoaa myös mahtavat puitteet moneen harrastukseen tai vaikka vain nautiskeluun, sillä Kontiorannan vanhan varuskunnan hiekkaranta on harvinaisen kaunis. Varuskunta-ajoilta on säilynyt hauska tarina siitä, että lahdenpoukama, jossa ranta sijaitsee on aikanaan aiheuttanut monelle alokkaalle lieviä kauhunhetkiä. Usein nimittäin ensimmäiseen marssireittiin oli lisätty vesistön ylitys, mikä ei täyspakkauksessa ole kovinkaan helppoa.

Helpotuksen huokaus pääsi varmasti monelta, kun totuus selvisi - lahden ylitys ei ollutkaan vaarallista tai edes kovin vaikeaa, sillä vesi on pitkälle kahluusyvyistä. Nykyään varuskunnan tiloissa, Kasarmi 2:ssa pitää majaansa Vaara Sport, joka majoittaa, liikuttaa ja huoltaa niin urheilijoita, vapaa-ajan liikkujia kuin lomalaisiakin, upeasti kunnostetuissa tiloissa, henkeäsalpaavan upeissa maisemissa. Kontiorannassa koet liikunnan iloa, luontoa ja historiaa ainutlaatuisella tavalla. Tervetuloa!

Vaara Sport & Tuija - paikka ja sielu

Kontiorannan historiallisen varuskunnan tiloissa toimii tänä päivänä täyden palvelun majoituspalvelu Vaara Sport. Matkailijat, kuntoilijat sekä urheilijat kautta Suomen ja muunkin Euroopan ovat vaivihkaa löytäneet tämän Kontiolahden salatun helmen. Vaara Sportin pihaan saapuessasi, ihasteltuasi hetken miljöötä ja maisemaa, astuttuasi viihtyisäksi laitettuun vanhaan kasarmiin, on vastassasi suurella todennäköisyydella paikan sielu, Tuija Vinkka. Pohjois-Karjalainen vieraanvaraisuus huokuu jo tervehdyksestä ja Tuijan hymy kimaltaa silmissä saakka.

Jo ensi tapaamisella käy selväksi, että tämä nainen on oikealla alalla, eikä juuri sydämellisempää hahmoa voisi tällaiseen kohteeseen toivoa. Mutta miten Tuija päätyi aktiivisten ihmisten majoituspaikan pitäjäksi, liikuntamatkailun alalle?

Perintönä vieraanvaraisuutta ja sisua

Kun äiti oli kotoisin Pohjanmaalta ja isä Karjalasta, syntyi Tuija karjapohojalaaseksi. Lopputulos on siis sisukkuutta, huumorintajua ja vieraanvaraisuutta sujuvasti yhdistävä puurtaja, joka omien sanojensa mukaan nousee aina kuin Feenix tuhkasta ja ”kattelee valoonpäin vaikka sydän märkänis”.

Tuija on tehnyt omat pitkät lenkkinsä elämässä ennen asettumista. Lukion jälkeen hän muutti Joensuuhun opiskelemaan ja sieltä hetkeksi takaisin Pohjanmaalle. Matka jatkui pääkaupunkiseudulle ja Koillismaalle, mutta veri veti vahvasti Pohjois-Karjalaan. Kiinnostus kehittää liikuntamatkailua syntyi Tuijan omasta liikunnallisesta taustasta. Tuija on itse hiihtänyt kilpaa ja elänyt junioritoiminnassa mukana omien lastensa kanssa. Kun yksi lapsista innostui myös hiihtämään kilpaa, tuli mukana luottamustehtäviä maastohiihtopuolella. Seuratoiminnassa vuosia työskennelleenä, alkoi Tuijalla itää ajatus liikeideasta.

Minä lähden Pohjois-Karjalaan

Idea yrityksen perustamisesta kumpusi siis omasta vankasta kokemuksesta ja ihmisiltä saadusta hyvästä palautteesta. Koillismaa jäi taa ja koti löytyi Kontiolahdelta, kun uusi palveluyritys sai alkunsa, ottaen haltuunsa vanhan Pohjois-Karjalan prikaatin kasarmi numero kakkosen. Vaara Sport syntyi siis eräänlaiseen liikunnan, luonnon ja suomalaisuuden isänmaalliseen risteyskohtaan. Isänmaallisena ihmisenä Tuija teki aikansa töitä myös upseerikerholla, mistä osittain kumpuaa syvä arvostus vanhan kasarmin perinteisiin - kuitenkin tuoden sinne myös uudenlaisen hengen mukanaan. Tänä päivänä Vaara Sport majoittaa, liikuttaa ja huoltaa niin urheilijoita, vapaa-ajan liikkujia kuin lomalaisiakin. Viihtyisäksi kunnostetuissa varuskuntatiloissa, henkeäsalpaavan upeissa maisemissa matkalainen kokee lämpimän palvelun ja paljon puhutun aidon Karjalaisen vieraanvaraisuuden.

Asiasta kysyttäessä, Tuija kertoo, mistä kaikki juontaa juurensa:

”Vieraanvaraisuus taitaa olla sisäsyntyistä. Tykkään siitä ja olen pienestä pitäen ollut touhuaja! Mummu ja ukki olivat siirtolaisia jotka asuivat samassa pihapiirissä. Siinä oli vähän väliä karjalaisten tupapiirejä, sukulaisia kävi paljon ja minä olin aina mummun kaverina laittamassa tarjottavia. Mummuni oli kuin sellainen satujen mummu, joka otti vieraat aina hyvin vastaan, tarjoten kaiken suurella lämmöllä ja vieraanvaraisuudella, vaikka pöytään ei olisi saanut kuin kahvia, ruisleipää ja voita.”

”Itse tykkään touhuta ruoan kanssa ja tahdon ollut kuten mummuni - pitää huolta, että tämän katon alla ihmisillä on hyvä olla ja tuntevat olonsa kotoisaksi”, Tuija vielä lisää hymyillen - ”vieraat ja perhe ovat tärkeitä, onhan minullakin mies aina mukana ja tukena, ehkä pian työntekijänäkin.”

Vieraanvaraisuutta, perhettä ja liikuntaa rakastavan ihmisen unelmat ovat ainakin osaltaan täyttyneet Vaara Sportin myötä. Asiakaskunta tässä palvelevassa liikkujan majatalossa on monenkirjava ja ikähaitari on laaja. Varsinkin nuorten urheilijoiden parissa työskentely on Tuijalle mieleen, sillä vaikka ”he harvoin ovat helpoimpia asiakkaita, heidän kanssaan työskennellessä pysyy itsekin nuorena, palautteen tullessa aidosti ja suoraan onnistuttaessa”, Tuija hykertelee, ”niin että tervetuloa tänne Kontiorantaan, Vaara Sportin vieraaksi - täällä on luontoa, puitteet ja kaikki mahdollisuudet ikimuistoisiin kokemuksiin!”